اهمیت ریکاوری در اسب‌های ورزشی، استقامتی و کورسی

اهمیت ریکاوری در اسب‌های ورزشی، استقامتی و کورسی

اهمیت ریکاوری اگر بیشتر از خود ورزش نباشد، کمتر از آن نیز نخواهد بود. تلاش فراوانِ اسب در مسابقات ورزشی سبب ایجاد آسیب­‌های فیزیکی، فیزیولوژیکی و متابولیکی به ماهیچه­‌ها، کبد، کلیه‌­ها، قلب و ذخایر آب و الکترولیتی بدن می‌­شود. زمان و محتوای خوراک بعدی، برنامه­‌ریزی درست فعالیت­‌های ورزشی و از همه مهم­تر استفاده از مکمل­‌های مناسب و مهندسی‌شده، می‌تواند تأثیر قابل‌توجهی بر زمان بهبودی و توانایی و تمایل جانور برای فعالیت­‌های بدنی بعدی داشته باشد.

بازسازی ذخایر انرژی سلول ماهیچه

نخستین گام مهم بازسازی ذخایر انرژی سلول­‌های ماهیچه‌­ای مورد استفاده در طول ورزش سنگین است. اگر اسب مجبور است در روزهای بعد نیز در تمرین ورزشی یا مسابقات شرکت کند، این نیاز آشکارتر می­‌شود. باید توجه داشت که نیاز به انرژی، فراتر از تأمین انرژی برای عملکرد ماهیچه‌ها برای فعالیت­‌های بدنی بعدی است، زیرا سلول‌ها برای فرآیند ترمیم و بهبود کارکرد سیستم ایمنی نیز به انرژی نیاز دارند. فعالیت ماهیچه‌­ای از یک‌سو سبب مرگ و آسیب بسیاری از سلول­‌های ماهیچه­‌ای می‌گردد و از سوی دیگر سیستم ایمنی را با کمبود انرژی و اُفت کارکرد مواجه می‌­کند. تمرینات ورزشی سنگین و مسابقات، سبب مستعد شدن اسب به ابتلا به انواعی از بیماری­‌های عفونی و ناهنجاری‌های متابولیکی می­‌گردد.

مهم­ترین ذخیره‌­ی انرژی ماهیچه­‌ها، گلیکوژن

گلوکز خون فقط 10 درصد انرژی سلول ماهیچه­‌ای را تأمین می­‌کند و مابقی انرژی باید از گلیکوژن ذخیره‌­ای در ماهیچه و بافت چربی تأمین شود. ماهیچه­‌ها در آغاز برای تأمین انرژی، از گلیکوژن ذخیره‌­ای خود استفاده می‌­کنند و فقط پس از 30 تا 60 دقیقه به سراغ چربی‌­ها می­‌روند؛ بنابراین تا مدت نسبتاً زیادی وابستگی شدیدی به ذخایر گلیکوژنی خود دارند. فعالیت‌­های بدنی می­‌تواند بین 30 تا 55 درصد ذخایر گلیکوژنی ماهیچه‌­ها را در مدتی کوتاه مصرف کند.

آسیب ماهیچه

از سوی دیگر، فعالیت ورزشی سبب دفع شدید آب و الکترولیت­‌های بدن از طریق عرق کردن می‌­شود. ماهیچه‌­ها، افزون بر از دست دادن ذخایر گلیکوژنی، آب و الکترولیت­‌های خود، دچار آسیب‌­های فیزیکی (ریزتروما یا Microtrauma)، مرگ سلولی و آسیب­‌های اکسیداتیو نیز می­‌شوند. مصرف اکسیژن زیاد توسط ماهیچه­‌های در حال فعالیت، موجب تولید مقادیر زیادی رادیکال آزاد اکسیژنی (ROS) می‌­گردد که به‌شدت به سلول­‌های ماهیچه‌­ای آسیب وارد کرده و سبب آسیب و مرگ بسیاری از آن­‌ها می­‌شود. رادیکال­‌های آزاد اکسیژنی، به غشاء، DNA، میتوکندری‌­ها (اندامک تولید انرژی در سلول) و ذخایر ویتامینی سلول ماهیچه­‌ای به‌ویژه ویتامین‌­های A، E و C آسیب‌­های جبران‌­ناپذیری وارد می­‌کنند.

ارکان مهم در بازسازی ماهیچه

جبران آب ازدست‌رفته­‌ی بدن (از طریق عرق کردن) را رِهیدراسیون (Rehydration) و جبران الکترولیت­‌های ازدست‌رفته را بازتعادل الکترولیتی (Electrolyte Rebalance) می‌­نامند. ترمیم سلول­‌های ماهیچه‌­ای آسیب­‌دیده و تولید سلول­‌های ماهیچه­‌ای جدید، نیازمند انواعی از آمینواسیدها به‌ویژه آمینواسیدهای شاخه­‌دار (BCAA) لوسین، ایزولوسین، والین و نیز آمینواسیدهای ضروری چون لایزین، متیونین، ترئونین، و آرجینین است. بازسازی ذخایر گلیکوژنی سلول ماهیچه‌­ای نیز نیازمند منابع کربوهیدراتی سهل‌­الوصول و سریع‌­الهضم می‌­باشد.

از سوی دیگر به دلیل کمبود گلیکوژن، ماهیچه برای تأمین انرژی مورد نیاز خود از سه آمینواسید شاخه­‌دار لوسین، ایزولوسین، والین استفاده می‌­کند. این سه آمینواسید نقش مهمی در ساختار ماهیچه داشته و مصرف شدن آن‌­ها برای تأمین انرژی، سبب هدر رفتن این 3 آمینواسید ارزشمند و نیز تحلیل بیش‌ازپیش ماهیچه­‌ها می‌­شود.

ریکاوری (Recovery) کلیه­‌ی اقداماتی که پس از پایان فعالیت ورزشی اسب، برای جبران و بازسازی ذخایر گلیکوژنی، آب، الکترولیت‌­های بدن و نیز ترمیم سلول­‌های ماهیچه‌­ای آسیب­‌دیده انجام می­‌شود، می‌باشد.

مدیریت پس از مسابقات

باید توجه داشت که پس از پایان فعالیت بدنی، نخستین کاری که توسط بدن اسب انجام می­‌شود، جبران آب و الکترولیت‌­های ازدست‌رفته، بازسازی ذخایر گلیکوژنی، ترمیم سلول­‌های ماهیچه­‌ای آسیب­‌دیده و نیز تولید سلول­‌های ماهیچه‌­ای جدید است. تمایل بدن اسب برای این بازسازی­‌ها، به‌طور خودبه­‌خودی و ذاتی وجود دارد، ولی مشکل اینجاست که در بیشتر باشگاه­‌ها و پانسیون­‌ها مدیریت تغذیه و تیمار اسب در دوره‌­ی پس از فعالیت بدنی به‌درستی انجام نمی­‌شود.

در زمان مدیریت نادرست، اسب پس از پایان فعالیت بدنی و در دوره‌­ی استراحت، برای بازسازی ذخایر گلیکوژنی ماهیچه‌­های خود منابع کربوهیدراتی سهل‌­الوصول و سریع­‌الهضمی در اختیار ندارد. به دنبال آن بدن جانور برای جبران گلیکوژن ازدست‌رفته به سراغ پروتئین­‌های ماهیچه‌­ای رفته و آن­‌ها را تجزیه می­‌کند. آمینواسیدهای حاصل از تجزیه‌­ی پروتئین­‌های ماهیچه­‌ای وارد کبد شده و به گلوکز تبدیل می­‌شوند. این گلوکز بعد از ورود ماهیچه‌­ها به شکل گلیکوژن ذخیره‌ می‌­گردد. نتیجه‌­ی نهایی این فرآیند، تحلیل یا آتروفی ماهیچه­‌ای (Muscle Atrophy) است. تحلیل ماهیچه‌­ای، فاجعه­‌بارترین رخدادِ ممکن برای یک اسب ورزشی است و بسیاری از مالکان با این مشکل مواجه هستند.

جمع بندی

ریکاوری، ضروری­‌ترین کار برای بهبود کارکرد سیستم ایمنی، جلوگیری از تحلیل ماهیچه‌­ای، تأمین آب و الکترولیت­‌های ازدست‌رفته و تأمین انرژی برای فعالیت­‌های ورزشی بعدی است. بخشی از ریکاوری، مربوط به دوره‌­ی پیش از آغاز فعالیت ورزشی و بخش اصلی آن مربوط به دوره­‌ی پس از پایان فعالیت ورزشی است.

گردآوری: محمد چمنی

کلمات کلیدی:
نوشتهٔ پیشین
نیازهای بافری جیره گاوهای شیرده
نوشتهٔ بعدی
بروز آبستنی از دست‌رفته در گاوهای شیری در مراحل مختلف تا 90 روز آبستنی
نیازهای بافری جیره گاوهای شیرده
بروز آبستنی از دست‌رفته در گاوهای شیری در مراحل مختلف تا 90 روز آبستنی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید