تاثیر اسیدهای چرب بر زنده مانی جنین
متاسفانه بین 25 تا 55 درصد جنین های پستانداران در همان دوران ابتدایی آبستنی از بین می روند. تخمین زده می شود که بیش از 40% جذب های جنینی در حد فاصل بین روزهای 8 تا 17 آبستنی اتفاق می افتند. مهمترین مسئله در میزان ماندگاری جنین ها در طول این دوره مهار کردن ترشح پروستاگلاندین می باشد و یا افزایش ترشح پروژسترون و افزایش سطح پلاسمایی آن می باشد.
رابطه منفی بین غلظت PGF2ɑو میزان پروژسترون وجود دارد. این بدین معنی است که هر یک واحد افزایش در غلظتPGF2ɑ برابر یک واحد کاهش در میزان پروژسترون می باشد. این کلیدی ترین زمان است که ما می توانیم اسیدهای چرب را به جیره گاوهای شیری اضافه نماییم که آنها بتوانند از یک طرف ممانعت از ترشحPGF2ɑ نمایند و از طرف دیگر باعث افزایش پروژسترون و در نتیجه ابقاء جسم زرد روی تخمدان گردند.
اثر مثبت چربی جیره غذایی بر باروری گاوهای شیری می تواند بدلیل اثرات اسیدهای چرب جیره برهیپوفیز، تخمدانها و رحم از طریق بهبود وضعیت انرژی بدن می باشد. دانشمندان معتقدند كه برخی از مكملهای چربی موجب تغییر تولید PGF2α در بدن می شوند زیرا برخی ازاسیدهای چرب ویژه بخصوص اسیدهای چرب غیر اشباع با چند باند دوگانه ( PUFA ) در سنتز آن نقش دارند. بنابراین می توان با تغییر پروفیل اسیدهای چرب جیره غذایی، سنتز PGF2α توسط بافت رحم را در اوایل آبستنی كاهش داده و موجب كاهش میزان مرگ و میر جنین شد .
اسیدهای چرب غیر اشباع ( با چند باند دوگانه ) از جمله اسید لینولئیك(امگا6) ،لینولنیك(امگا3) ،ایكوزانوئیدها و دكوهگزانوئیدها بر باروری و عملكرد تولید مثلی گاوها تاثیر بسزایی دارند. غنی سازی جیره غذایی با اسید های چرب دارای چند باند دوگانه طی دوره بعد از زایش موجب بهبود باروری گاوهای شیری می شود.
طی یک دوره فحلی چنانچه تلقیحی صورت نگرفته باشد معمولا فعالیت جسم زرد تا 16 روزادامه مییابد، ازطرف دیگر12 روز بعد ازفحلی، نوسانات ضعیف PGF2ɑ از رحم گاوآبستن و یا غیر آبستن آغاز می شود.
افزایش سنتز PGF2ɑموجب کاهش فعالیت جسم زرد می شود. ولی جنین درحال رشد با ارسال سیگنال هایی با عنوان انترفرون تاو سنتز PGF2ɑ را کاهش می دهد. انترفرون تاو بعنوان سیگنال های اولیه جنین جهت تشخیص آبستنی بشمارمی رود.
جنین هایی که دارای رشد ضعیفی هستند ممکن است قبلا از ترشح انترفرون تاو، توسط افزایش غلظت PGF2ɑآزاد شده از رحم سقط شوند. در چنین شرایطی نقش اسیدهای چرب غیراشباع امگا 3و6 به خصوص امگا 3 ،درکاهش سنتز PGF2ɑطی اوایل آبستنی اهمیت پیدا میکند .
تغذیه با جیره های غنی ازاسیدهای چرب غیراشباع امگا 3 ، که د ردانه کتان فرآوری شده ،فول فت سویا و یا استفاده از مکمل امگا 3و6 به میزان قابل توجهی یافت می شود، جهت بهبود باروری، از یافته های امروزی در مدیریت تولید مثل گاوهای شیری می باشد.
برخی از فواید استفاده از اسیدهای چرب
1-اسیدهای چرب باعث بهبود بالانس منفی انرژی می شوند که در نتیجه باعث افزایش فعالیت تخمدانها و در نتیجه بروز فحلی می شود.
2-اسیدهای چرب باعث بهبود تولید هورمونهای استروئیدی در بدن میشوند؛ خصوصا تولید پروژسترون که باعث ابقاء آبستنی و افزایش طول عمر جسم زرد بر روی تخمدان می گردند.
3-اسیدهای چرب باعث تحریک فولیکول سازی چه از نظر تعداد و یا اندازه و یا افزایش رشد فولیکول گراف می شوند.
4-تغییر دادن روند تولید و آزاد سازی هورمونPGF2ɑکه سبب تحلیل جسم زرد می باشد و باعث شروع سیکل جدید فحلی می گردد.