حل مشکلات در یک فارم شیری یک تلاش چند وجهی است. معمولا یک ناحیه خاص در گله نمی تواند کل داستان را برای شما توضیح دهد و در بیشتر موارد مشکلات از هفته ها قبل آغاز شده اند.
دکتر احسان محجوبی، 4 مرداد 93
حل مشکلات در یک فارم شیری یک تلاش چند وجهی است. معمولا یک ناحیه خاص در گله نمی تواند کل داستان را برای شما توضیح دهد و در بیشتر موارد مشکلات از هفته ها قبل آغاز شده اند. چون خوراک حدود 70 درصد هزینه ها را تشکیل می دهد و چون با موارد بسیاری مرتبط است که آنرا افزایش می دهند، لذا رسیدگی به آن، هدف بسیاری از برنامه های حل مشکلات است. هر جنبه از مدیریت روز به روز خوراک باید به دقت مورد پایش قرار گیرد.
تجهیزات خوراک سازی و کارگرانی که با آنها کار می کنند، قلب هر جیره TMR هستند. تجهیزات مخلوط کردن خوراک (فیدِر، تراکتور، لودر) قیمت بسیار بالایی دارند و در موفقیت هرفارم شیری حیاتی هستند. انواع مختلفی از فیدِرها وجود دارند که هر کدام ویژگی های موتوری خاص خود را دارند. به عنوان مدیران و مشاوران گله ها ما باید در آموزش نحوه صحیح کارکردن با این تجهیزات به کارگران کوشش جدی به خرج دهیم. یک جنبه از مدیریت خوراک که کمترین توجه را به خود معطوف داشته است ولی بیشترین اهمیت را دارد آنالیز مداوم فیدِر است.
آنالیز فیدِر
نگاه کردن به داخل فیدِر: عادت کنید که هر روز پیش از آغاز کار خوراک ریزی داخل فیدِر را نگاه کنید. باید دانست که اجزای فیدِر (تیغه ها، صفحات ضربه زننده) چه شکل و ظاهری باید داشته باشند. راننده فیدِر باید بداند که روی هر آگِر چند عدد تیغه باید قرار داشته باشد و کی باید آنها تعویض شوند. این عمل تضمین کننده نگهداری سالم فیدِر خواهد بود. به این نکته توجه کنید که در آخرین خوراک ریزی روز داخل فیدِر چه قدر تمیز مانده است. اگر فیدر به خوبی تمیز و خالی نمی شود چندین مشکل در حال رخ دادن هستند. اول از همه صفحه ضربه زننده و تیغه هدایت کننده آگِر را کنترل کنید. تیغه هدایت کننده آگِر باید به دیواره کناری بسیار نزدیک باشد. این تیغه هدایت کننده در ترکیب با صفحه ضربه زننده برای حرکت دادن خوراک به قسمت فوقاتی آگِر بسیار حیاتی هستند. آنها همچنین در خالی کردن فیدِر در انتهای هر بار خوراک ریزی اهمیت بسیاری دارند. از آنجایی که فشار زیادی بر روی قسمت تحتانی آگِر (فشار حاصل از وزن و برش) وارد می شود، تیغه های تیز روی قسمت تحتانی آگِر نسبت به قسمت فوقانی آن زودتر کند و مستعمل خواهند شد.
نگاه کردن به داخل فیدِر، دوباره: هنگامی که فیدِر در حال میکس کردن خوراک است با رعایت موازین ایمنی به قسمت بالای آن رفته و داخل آن را نگاه کنید. بارزترین چیزی که باید دنبال آن باشید «نقاط مرده» است، یعنی نقاطی که خوراک در آن حرکت نمی کند. به ویژه به نقاط نزدیک قسمت تخلیه فیدِر نگاه کنید. اگر ناحیه نزدیک قسمت تخلیه خوراک فیدِر کهنه و مستعمل شده است، باعث می شود که خوراک در آنجا به دام افتاده و بوسیله آگِر و صفحات ضربه زننده بالا نمی آید. بررسی دقیق فیدِر در هنگام پر شدن فیدِر از آغاز تا انتها شما را قادر می سازد تا به دقت نقاط مرده در حال تشکیل شدن را شناسایی کنبد چون هر چه وزن بیشتری به فیدِر اضافه می شود خوراک به طریقه مختلفی در فیدِر حرکت می کند. معمولا وقتی یک-چهارم فیدِر پر است، خوراک در یک حرکت گردشی از جلو به عقب و عقب به جلو در داخل فیدِر به حرکت در می آید. وقتی خوراک بیشتری به فیدِر اضافه می شود حرکت چرخشی تبدیل به حرکت جوششی (غل غل خوردن!) می شود. وظیفه آگِر آوردن خوراک از پایین فیدِر به بالای آن و دوباره پایین بردن آن از کنار دیواره کناری است. باید در زمان های مختلف به داخل فیدِر نگاه کنیم چون ممکن است نقاط مرده تا وزن مناسبی از خوراک وارد فیدِر نشود به دقت شناسایی نشوند. اگر یک نقطه مرده پدیدار شد اول مطمئن شوید که دور موتور تراکتور به اندازه کافی زیاد باشد. این عمل به شدت کارایی میکس کردن آگِر را تحت تاثیر قرار می دهد. به طور ساده دورموتور را به اندازه 500 دور در دقیقه افزایش دهید و تفاوت در تلاطم خوراک در فیدِر را بررسی نمایید. به خاطر داشته باشید که فیلترهای هوای تراکتور تمیز باشند.
تکنیک پرکردن فیدِر را کنترل کنید: بسیاری اوقات راننده ها در پر کردن فیدِر عجله می کنند. همچنین شرایطی دیده شده است که در آن همه اجزای جیره یکباره در فیدر ریخته می شوند و بعدا فیدِر شروع به کار می کند. توضیح ارائه شده برای این عمل این بوده است: «برای جلوگیری از میکس شدن بیش از حد» یا «افزایش طول عمر قطعات فیدر»!!!! حتی وقتی پس از ریختن اولیه خوراک در فیدِر و روشن کردن ناگهانی آن به مدت 10 دقیقه خوراک میکس شود، مخلوط مناسبی از خوراک به دست نمی آید. بنابراین، به شدت توصیه می شود که در هنگام ریختن مواد در داخل فیدِر، فیدِر روشن باشد. وقتی که اجزای مرطوب (مثل تفاله) وارد فیدر می کنید یا اجزایی که درصد کمی از جیره را تشکیل می دهند، بهتر است که آنها را از قیمت دیواره های کناری وارد آن کنید و از ریختن همه آن مواد روی آگِر جلوگیری کنید. اقلام خوراکی تمایل دارند تا به آگِر بچسبند، لذا وقتی شما به دنبال یک خوراک مرطوب، خوراکی با اندازه ذرات ریز وارد فیدِر کنید آنها تمایل دارند که به آگِر بچسبند. همیشه از دوشهایی که به طورخطی قرار گرفته اند برای افزودن مایعات به فیدِر استفاده کنید و بگذارید فیدر حداقل 3 تا 5 دقیقه بعد از افزودن آخرین قلم خوراکی کار کند. یک زمان بهینه برای میکس هر جیره ای وجود ندارد. پایش دقیق فیدِر هنگام میکس کردن و کنترل گاوها در آخور خوراک زمان بهینه میکس کردن را به شما نشان خواهند داد.
مدیریت آخور خوراک: به عنوان یک متخصص تغذیه ما باید همیشه در نظر بگیریم که چه مقدار خوراک در هر زمان در آخور باقی مانده است، زمان خوراک دهی بعدی کی خواهد بود، آخور چه گونه به نظر می آید و چه بویی دارد، اغلب چندبار در روز خوراک زیرو رو می شود و …. . مقدار خوراک، توزیع خوراک و زمان خوراک دادن در مدیریت آخور حیاتی هستند.
مدیریت سیلاژ: مدیریت سیلاژ توجه زیادی را به خود جلب کرده و حقیقتا هم باید اینطور باشد. دامداری ها مقادیر زیادی را خرج خریداری سیلاژ می کنند. پس از همه این کارهای سخت، اینکه ببینیم خارج کردن سیلو و بهره برداری از سیلو نامناسب است واقعا ناراحت کننده است. رخ سیلو و برداشتن پوشش آن بسیار مهم است. خواه شما تجهیزات تراشیدن سیلو دارید یا خیر، روشی اتخاذ کنید که رخ سیلو را همیشه در 3 روز یا کمتر بتراشید. هرگز از فیدر یا لودر برای ضربه زدن به قسمت های تحتانی سیلو و شل کردن آن استفاده نکنید. این کار لبه ها را شل می کند و امکان نفوذ اکسیژن را فراهم می کند که موجب فساد و گرم شدن سیلاژ می گردد.
مدیریت خوراک در انبار: درست به اندازه اهمیت مدیریت سیلاژ، ما باید در مورد اتلاف اجناس موجود در انبار که در دامداری رخ می دهد دقیق باشیم و آنرا اندازه گیری کنیم. نتایج نشان دهنده اتلاف 3-10درصدی در ذرت آسیاب شده که در انبار های با دهنه باز نگهداری می شوند هستند. داشتن راننده فیدِری که در مورد پس زدن خوراک به داخل انبار و حداقل کردن تلفات حاصل از سرریز شدن مواد خوراکی از بشکه ها مسئولیت پذیر باشد، به کاهش ضرر و زیان کمک کرده و در نهایت پول را پس انداز می کند.
.