اثر سطوح مختلف مکمل ساکرومایسز سرویزیه بر روی عملکرد شیرواری گاوهای شیری در شرایط فصل تابستان و استرس گرمایی
تحقیق حاضر جهت بررسی اثر سطوح مختلف مخمر ساکرومایسز سرویزیه بر روی عملکرد شیرواری گاوهای شیری در شرایط استرس گرمایی انجام پذیرفت.
جهت انجام این تحقیق تعداد 81 گاو شیری در 27 گروه 3 تایی قرار گرفتند (گروه کنترل و جیره حاوی ساکرومایسز سرویزیه) قرار گرفتند که حدود تولید شیر آنها (23.6±0.20 kg/d)، شکم زایش (2.88±0.91) و روز شیرواری (204±46 d)بود و گاوها به صورت تصادفی در سه گروه تقسیم شدند.
این آزمایش در شرایط استرس گرمایی فصل تابستان در ماه جولای و به مدت 9 هفته همراه با یک هفته دوره عادت پذیری انجام شد.
در دوره آزمایش درجه حرارت هوا و رطوبت در ساعات 8 صبح و 2 ظهر و 8 شب اندازه گیری شد و شرایط نشان داد که گاوها در طول انجام این آزمایش در شرایط استرس گرمایی قرار داشتند.
نتایج این تحقیق نشان دادند که با استفاده از مکمل ساکرومایسز سرویزیه درجه حرارت رکتوم در ساعت 14:30 از خود کاهش خطی نشان داد (p = 0.07)اما در ساعت 6:30 صبح تفاوتی را نشان نداد (p>0.10).
تولید شیر نیز با استفاده از مکمل ساکرومیسز سرویزیه از خود افزایش نشان داد (p<0.05) .
بازده خوراک (تولید شیر/ مصرف ماده خشک) در گروه تغذیه شده با مکمل ساکرومایسز سرویزیه از خود افزایش داشت(p<0.05) .
همچنین گاوهای تغدیه شده با مکمل ساکرومایسز سرویزیه از خود افزایش وزن نشان دادند (p<0.01) در حالی که گاوهای گروه کنترل کاهش وزن داشتند و با استفاده از مکمل ساکرومیسز سرویزیه تعادل انرژی نیز از خود افزایش داشت (p<0.01) و همچنین با استفاده از این مکمل غلظت نیتروژن اوره ای خون از خود کاهش پیدا کرد.
در مجموع مکمل ساکرومایسز سرویزیه توانست اثر منفی انرژی گرمایی را بر روی گاوهای شیری کاهش دهد و به گاوها اجازه داد که سطح تولید شیر خود را در سطح بلاتری نگه دارند و همچنین بازده خوراک و انرزی خالص را در تعادل بالاتری نگه داشت.