اهمیت مخمر زنده ساکارومایسس سرویزیه و مقایسه مخمر زنده و مخمر کشت شده:
مخمر زنده ساکارومایسس سرویزیه جهت تخمیر تولید می شوند، اما معمولا با نام مخمر معرفی می شوند.
مخمر زنده ساکارومایسس سرویزیه گونه ای از مخمر است که جهت تخمیر برای پخت نان، آبجو و شراب سازی استفاده می شود و یکی از معمولترین و مهمترین مواد افزودنی جهت خوراک دام محسوب می شود.
مواد افزودنی خوراکی موادی هستند که ارزش تغذیه ای ندارند. این بدین معنی نیست که مواد افزودنی خوراکی جهت سلامتی حیوان ضروری نیستند، اما افزودنی های خوراکی می توانند استفاده از خوراک، مصرف خوراک، سلامت حیوان، تولید شیر، کیفیت شیر و ترکیب آنرا بهبود بخشند و در نتیجه موجب چند برابر شدن افزایش سود دامدار شوند.
محصولات مخمر زنده:
غالبا تفاوت و شباهتهایی بین محصولات مخمری و مخمر زنده وجود دارد، زیرا هر دوی آنها اغلب در بررسی ها به عنوان مخمر در نظر گرفته می شوند.
محصولات مخمری در عملکرد متفاوت هستند و پاسخ و نتایج مخمر زنده ساکارومایسس سرویزیه کاملا با محصولات مخمری متفاوت می باشند.
محصولات مخمر زنده شامل ساکارومایسس سرویزیه می باشد که می تواند عملکرد تخمیری شکمبه را بعد از کلونیزاسیون در شکمبه تغییر دهد.
یکی از تاثیرات مخمر ساکارومایسس سرویزیه شامل دفع اکسیژن از شکمبه و آزادسازی فاکتورهای رشد و حذف رقابت پاتوژنها می باشد.
بنابراین پاسخ به مخمر زنده ساکارومایسس سرویزیه بستگی به این دارد که این مخمر توانایی کلونیزه کردن را در شکمبه دارد یا نه.
به گفته دکتر برادفورد از دانشگاه ایالتی کانزاس یکی دیگر از چالش های محصولات زنده ثبات آنها می باشد، زیرا طول مدت زمان و شرایط ذخیره سازی و ترکیبات پیش ماده آن میتواند عملکرد ساکارومایسس سرویزیه را تغییر دهد و نتیجه گیری ایشان این می باشد که پاسخ به همان مکمل زنده ممکن است به طور قابل توجهی متفاوت باشد.
محصولات مخمری خشک شده:
محصولات تخمیری در محیط تحت کشت رشد داده می شوند. محصولات تخمیری ساکارومایسس سرویزیه ترکیبی از اجزای مختلف می باشند.
محصولات تخمیری ساکارومایسس سرویزیه حاوی اسید آمینه، پپتید، نوکلوتید و دیواره سلول مخمر و ترکیبات فنلی، فیتواسترول ها می باشند که به تنهایی و یا به طور ترکیبی می تواند به عنوان آنتی اکسیدان، محرک اشتها، محرک رشد و مهارکننده کلونیزاسیون پاتوژن باشد که در نتیجه مصرف خوراک و جلوگیری از نوسانات pH را افزایش می دهد. اما به صورت تخصصی بر روی پرزهای شکمبه و هضم فیبر و مصرف اکسیژن تاثیر آشکاری ندارند.
با این حال محصولات سویه های ساکارومایسس سرویزیه از نظر عملکرد با هم برابر نیستند، کیفیت و انطباق محصول بستگی به نوع و فرآوری آن و استاندارد سازی کشت و شرایط رشد و شرایط خشک شدن دارد. مهم است که بر روی نتایج محصولات تخمیری به ویژه ساکارومایسس سرویزیه تمرکز کنید.
فواید مخمر زنده و تاثیر آن بر روی گاو شیری:
در تحقیق ما اثرات تغذیه ای دوزهای مختلف (0، 2، 4، 8 اونس ساکارومایسس سرویزیه/روز/راس دام) جهت بررسی تاثیر آن بر روی دوره شیردهی، مصرف خوراک، متابولیسم، مواد مغذی و ماکرومینرال و وضعیت ایمنی بدن انجام شد.
تغذیه دامها با مخمر زنده ساکارومایسس سرویزیه در یک دوره موجب بهبود وضعیت ماده مغذی و ماکرومینرال ها و غلظت کلسیمی خون بعد از گوساله زایی و وضعیت ایمنی گاوها در طی روزهای اول پس از زایش شده بود، همچنین منجر به تولید شیر بیشتر و کاهش سلولهای سوماتیک شده بود. اما این سوال مطرح است که کدام دوز استفاده از ساکارومایسس سروزیه باید تغذیه شود؟
در تحقیق ما مقدار 0 و 2 و 4 و 8 اونس در روز به ازای هر دام به صورت استفاده در TMR استفاده شده.
میزان مصرف 5/0 گرم از مخمر در روز در شرایط عادی و میزان یک گرم در روز در شرایط استرس موجب افزایش تولید یک کیلوگرمی شیر به ازای هر گاو شده بود.
در طی مطالعه دیگری این موضوع بررسی شد که آیا استفاده از دوزهای بالاتر ممکن است موجب افزایش تولید و بازده گاو شود.
در همین تحقیق تولید شیر به میزان 10 پوند در روز به ازای 0 تا 12 اونس استفاده از افزودنی مخمر زنده افزایش یافت و دوزهای کمتر از میزان توصیه شده (5/0 تا 1 گرم در روز/راس دام) ممکن است تاثیر چشمگیری بر روی دام نداشته باشد و بهتر است در شرایط استرس و یا بیماری (افزایش سوماتیک سل کانت و یا کاهش غلظت کلسیمی خون و یا دمای بالا) از مخمر زنده به میزان 5/0 تا یک گرم استفاده شود.
نکته دیگری که باید در نظر گرفته شود این است که هنگامی که دام با یک چالش همراه می باشد به طور مثال در گاوهای تازه زا که در بالانس منفی انرژی هستند و از یک سو دام نیاز به خوراک و کنستانتره بیشتر دارد و از سوی دیگر مستعد اسیدوز می باشد، افزودنی مخمر زنده میتواند به طور چشمگیری موجب عملکرد بهتر دام و کاهش ابتلا به بیماریهای متابولیکی و عفونی، افزایش تولید و چربی شیر، افزایش هضم فیبر و لاکتات و بهبود عملکرد شکمبه شود.
همچنین در این تحقیق مشخص شد که میتوان مخمر زنده ساکارومایسس سرویزیه را به صورت مخلوط با مکمل در جیره غذایی دام قرار داد.
در کل همچنین دوز استفاده از مخمر و پاسخ آن در بین گروههای گاوها بستگی به توانایی، ژنتیک، وضعیت سلامتی خود دام نیز دارد.
در مجموع افزودن مخمر زنده ساکارومایسس سرویزیه به جیره گاوها به خصوص تازه زا میتواند مصرف خوراک، تولید و چربی شیر بهبود عملکرد شکمبه و سلامت دام شود، همچنین موجب افزایش سودآوری دامدار گردد.