ارتباط بالینی دمای فولیکول های پیش تخمک گذار در شرایط استرس گرمایی گاوهای شیری

ارتباط بالینی دمای فولیکول های پیش تخمک گذار در شرایط استرس گرمایی گاوهای شیری

استرس گرمایی یکی از عوامل مهم تاثیر گذار و منفی بر روی عملکرد تولید مثلی گاوهای شیری می باشد که میتواند به طور مستقیم بر روی عملکرد رحم، تخمدان و جنین تاثیر گذار باشد.

اگرچه باران و وزش باد می تواند تا حدی درجه حرارت محیط را برای دام کاهش دهد اما دمای بالای محیط می تواند به شدت باروری دام را کاهش دهد.

عملکردهای تولید مثلی و تولید بالای گاوهای شیری به درجه حرارت محیط و شرایط استرس گرمایی حساس می باشد و تحت تاثیر قرار می گیرد، از طرف دیگر تولید شیر نیز تحت حرارت متابولیکی بدن قرار دارد.

استرس گرمایی موجب افزایش درجه حرارت رحم و کاهش نرخ فحلی و آبستنی می شود و در شرایط استرس گرمایی متوسط عمر فولیکول بالغ و میزان باروری کاهش میابد.

معمولا می توان در شرایط استرس گرمایی از روشهای هورمون درمانی برای زمان ثابت تلقیح مصنوعی و تحریک تخمدان استفاده کرد.

به عنوان مثال، می توان از درمان بر پایه پنج روز استفاده از پروژسترون جهت بهره بردن از پروتکل های تخمک گذاری و باروری در طی فصول گرم سال استفاده کرد.

مجموعه ای از شواهد وجود دارد که دمای فولیکول های پیش تخمک گذار ممکن است بیش از یک درجه سانتی گراد خنک تر از دمای تخمدان در گاو، انسان و خوک باشد.

فیزیولوژی دمای فولیکول های پیش تخمک گذار ممکن است در بلوغ نهایی تخمک و فولیکول بالغ آن تخمک در تخمدان تاثیر گذار باشد.

علاوه بر این تغییرات دمایی اویداکت شاید جزء کلیدی بلوغ نهایی گامت، لقاح و فرآیندهای توسعه جنین باشد.

بنابراین تغییرات شیب دمایی همچنین بر روی بافت های تولید مثلی نیز تاثیر گذار است و شاید همین امر نیز بر روی موفقیت پروسه های تخمک گذاری و لقاح تاثیرگذار باشد.

تجربه نشان داده است که درجه حرارت فولیکول پیش تخمک گذار در گاوهای شیری فقط در یک واحد آزمایشی و در دوران تلیسه گی اندازه گیری می شود.

هدف از این مطالعه بررسی این موضوع می باشد که آیا فولیکول ها پیش تخمک گذار دارای درجه حرارت کمتری نسبت به بافت رحم و یا درجه حرارت رکتال در شرایط استرس گرمایی می باشند یا خیر.

تغییرات دمایی در بافت های تولیدمثلی گاوهای شیری به نظر می رسد که بر روی موفقیت لقاح و تخمک گذاری تاثیر گذار می باشد.

جهت انجام این تحقیق درجه حرارت داخل فولیکول قبل از تخمک گذاری، در سطح رحم و عمق 20 سانتی متری رکتوم 45 دقیقه بعد از طلوع خورشید (سپیده دم) اندازه گیری شده.

تمامی گاوها جهت انجام این آزمایش از موقعیت یکسان و در شرایط یکسان جهت انجام تلقیح مصنوعی انتخاب شدند و پنج گاو تحت شرایط تابش مستقیم نور آفتاب و 11 گاو در شرایط سایه قرار داشتند.

نتایج این تحقیق نشان دادند که هیچ یک از گاوهایی که در تابش مستقیم نور خورشید بودند بین 24 ساعت تخمک گذاری نکردند، در حالی که 10 گاو از 11 گاوی که در منطقه سایه بودند تخمک گذاری کرده و چهار گاو آبستن شدند.

گاوهایی که تخمک گذاری کرده بودند درجه حرارت فولیکول 0/74 و 54 /1 درجه سانتی گراد بود که به طور معنی داری خنک تر از سطح رحم و درجه حرارت رکتال بودند، در حالی که درجه حرارت رحم 0/80 درجه سانتی گراد بود که به طور معنی داری از درجه حرارت رکتوم خنک تر بود.

دمای محیط در محدوده سایه 6/4 درجه سانتی گراد بود که به طور قابل توجهی از دمای منطقه آفتابی پایین تر بود.

تفاوت معنی داری بین درجه حرارت گاوهایی که تخمک گذاری کرده بودند و دامهایی که تخمک گذاری نداشتند دیده نشد و اندازه فولیکول در گاوهایی که تخمک گذاری کرده بودند و آنهایی که منجر به تخمک گذاری نشده بود مشاهده نشد.

نتایج این تحقیق نشان دادند که فولیکول های پیش تخمک گذار دارای دمای پایین تری نسبت به رحم و رکتال می باشند.

 

By: F López-Gatius, RHF Hunter., Reprod Dom Anim 2017

کلمات کلیدی:
نوشتهٔ پیشین
حفظ ظرفیت تولید گوشت گاوهای گوشتی در طول دوره تابستان
نوشتهٔ بعدی
کربنات پتاسیم به عنوان یک منبع کاتیونی جهت دوره شیردهی بعد از زایمان
حفظ ظرفیت تولید گوشت گاوهای گوشتی در طول دوره تابستان
کربنات پتاسیم به عنوان یک منبع کاتیونی جهت دوره شیردهی بعد از زایمان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید