حفظ ظرفیت تولید گوشت گاوهای گوشتی در طول دوره تابستان
1-استرس گرمایی مسئله ای هست که هنوز هم در گاوهای گوشتی نادیده گرفته می شود:
در گاوهای شیری تاثیر استرس گرمایی به آسانی قابل اندازه گیری می باشد. کاهش مصرف خوراک و کاهش تولید شیر و خیلی از رفتارهای دیگر گاوهای شیری را به آسانی میتوان اندازه گیری کرد.
با این حال، در گاوهای گوشتی علائم استرس گرمایی بسیار کمتر قابل مشاهده می باشد، اما به اندازه گاوهای شیری کمتر از استرس گرمایی رنج می برند.
از دمای 25 درجه سانتی گراد، مصرف خوراک دام بلافاصله کاهش میابد و بعد از آن حتی اگر دمای هوا کاهش داشته باشد، چند روز جهت برگشت دام به حالت اولیه لازم است.
در این حالت دام میزان تنفس خود را افزایش می دهد و از انرژی بیشتری جهت از بین بردن گرمای بیش از حد محیط استفاده می کند که موجب افزایش قابل توجه نیاز نگهداری دام می شود، این استرس گرمایی می باشد.
نژادهای گاوهای گوشتی با رنگ بدن تیره تر بیشتر از استرس گرمایی رنج می برند. هم چنین لایه چربی بدن نقش محافظتی را در برابر استرس گرمایی ایفا می کند که موجب کاهش گرما می شود.
گاوهای پایان دوره با توجه به کوچک شدن فضای نگه داری نسبت به وزن بدن بیشتر تحت تاثیر استرس گرمایی قرار می گیرند.
علاوه بر این، استرس گرمایی موجب کاهش قابل توجه میزان باروری گاوهای گوشتی و کاهش میزان تحریک پذیری اسپرم و حجم مایع منی می شود.
به عنوان مثال در طول دو سال گذشته در کشور فرانسه به طور متوسط، دمای %30 روزها در ماه های جون و آگوست بالاتر از حد آستانه قابل قبول برای گاو پرواری می باشد.
آزمایشات انجام شده گروه تحقیقاتی لالمند نشان داد که در شرایط استرس گرمایی، مصرف خوراک بسیار ناپایدار می شود.
این کاهش مصرف خوراک گاهی اوقات به دلیل مشکلات ارزیابی گله ها نیز می باشد و از یک دام به دام دیگر نیز متفاوت است.
این موضوع موجب کاهش رشد می شود و حتی می تواند دام را به سمت رشد منفی سوق دهد (از دست دادن عضلات به دلیل کاهش مصرف خوراک).
در شرایط گرمایی شدیدتر کیفیت گوشت نیز ممکن است کاهش یابد.
در نهایت اگر حیوان نتواند دمای بدن خود را کاهش دهد ممکن است به مرگ ناگهانی دام منجر شود (مانند اندوتوکسمی یا نارسایی قلبی).
2-مکانیسم شکمبه جهت مدیریت استرس گرمایی:
طی آزمایشی که در تگزاس انجام شد، نشان میدهد که در شرایط استرس گرمایی اضافه کردن مخمر زنده ساکرومایسز سرویزیه سویه CNCM-1077 به جیره دام در شرایط استرس گرمایی اجازه میدهد که شکمبه به ثبات خود برسد و مصرف خوراک بهبود یابد.
مصرف خوراک نیز در طول روز منظم تر می شود. در حالی که حیواناتی که لووسل SC را مصرف نکردند، در زمان خنک روز نیز خوراک را نامنظم تر مصرف می کردند.
در نتیجه میانگین افزایش وزن روزانه (ADG) با دریافت 50 گرم به مدت 70 روز موجب افزایش 5 کیلوگرمی وزن لاشه شد.
تحقیق دیگری که در ایتالیا در یک مزرعه تجاری انجام شد نشان داد که گاوهای نژاد شارولی نیز نتایج مشابهی را (ADG 5%، با THI 70 ) دریافت کردند.
اندازه گیری pH شکمبه نشان میدهد که، pH شکمبه در شرایط استرس گرمایی کاهش میابد، با توجه به تغییرات شدید در مصرف خوراک و کاهش ظرفیت بافری شکمبه.
مخمر زنده موجب تثبیت pH شکمبه شده، به خصوص در شرایطی که حیوان در استرس و تنش گرمایی قرار دارد.
بنابراین، pH شکمبه به طور غیر مستقیم تحت شرایط آب و هوا قرار می گیرد و استفاده از یک مخمر زنده موجب تثبیت و پایداری محیط شکمبه شده که موجب می شود پیامدهای تنش گرمایی بر روی مصرف خوراک و عملکرد رشد به حداقل خود برسد.
3-چگونگی اعمال فشار زیاد:
هنگامی که با ماههای گرم سال روبرو هستیم، می توان از برخی اقدامات سازگاری استفاده کرد:
جریان مخازن آب را چک کنید زیرا اغلب آنها کافی نیستند، در صورتی که با افزایش دما، مصرف آب نیز افزایش میابد.
مصرف سدیم را بررسی کنید، به طور کلی توصیه می شود که سهم سدیم را بیشتر از برنامه های جیره نویسی در نظر بگیرید که این موضوع به منظور تحریک مصرف آب بیشتر توسط دام می باشد.
در اروپا مصرف 30 تا 50 گرم در روز توصیه می شود، همچنین مصرف پتاسیم را به خصوص برای جیره های با غلظت بالا ( مصرف بهینه 14 گرم/کیلوگرم ماده خشک) را امتحان کنید.
می توان تاسیسات و ساختمان نگهداری دام را به روش های مناسبتری جهت فصول گرم سال طراحی کرد، که بتواند برای دام مفید باشد. به عنوان مثال افزایش سایه بان برای جایگاه نگهداری دام.
تراکم خوراک را کاهش دهید تا میزان مصرف خوراک افزایش یابد.
در دمای 27 درجه سانتی گراد، کاهش خوراک 4% کاهش یافته و پتانسیل رشد 100 گرم کاهش می یابد.
در دمای 30 درجه سانتی گراد، کاهش خوراک 10% کاهش یافته و پتانسیل رشد 300 گرم کاهش می یابد.
در دمای 35 درجه سانتی گراد، کاهش خوراک 28% کاهش یافته و پتانسیل رشد 800 گرم کاهش می یابد.
استفاده از چربی نیز در این وضعیت بسیار حائز اهمیت می باشد.
استفاده از یک استراتژی مناسب جهت دفع حشرات و مگس ممکن است میزان نشخوار را کاهش دهد.
مخمر زنده SC با تثبیت pH و شکمبه و مصرف خوراک، پتانسیل رشد را حفظ خواهد کرد.
میزان دمای خوراک را دقیقا مورد بررسی قرار دهید. آزمایشات بر روی تلیسه ها نشان داد که مصرف خوراک جیره هایی که دمای آن بالا می باشد 11% کاهش میابد.
اگر دمای سیلو افزایش یافت سعی کنید که وسعت و فشار وارده به سیلو را بیشتر کنید.
با این حال، موثرترین روش برای سیلو، مخلوط کردن آن با یک محصول لاکتوباسیلوس بوچرنی با CFU 300000 به ازای هر گرم علوفه می باشد.
توزیع جیره در خنک ترین ساعات روز موجب افزایش مصرف خوراک می شود.
در نهایت، با توجه به برنامه ریزی بلند مدت، در نظر داشته باشید که افزایش دمای محیط برای پرورش گاو گوشتی مضر می باشد.
توصیه می شود که طراحی ساختمان ها بر اساس طراحی مناسبی انجام شود که دسترسی آسان به آب برای حداکثر 10 دام محیا باشد.
با این حال، اگر فن و خنک کننده در حال حاضر به عنوان یک کالای لوکس و غیر ضروری برای دام گوشتی در نظر گرفته می شود، اما در آینده نزدیک لازم و ضروری می باشد.
By Bruno Martin, Ruminants Technical Support Manager, Jun.2017