این مقاله به زبان ساده به بیان مفهوم DCAD می پردازد.
به این خاطر که هنوز برخی دوستان و دامداران با مفهوم این موضوع آشنا نیستند و شاید تصوری نادرست از آن داشته باشند این مقاله روی سایت قرار داده شده است.
به زبان عامیانه، DCAD چه معنایی دارد؟
DCAD به معنی تفاوت کاتیون-آنیون جیره است. این مفهوم در واقع محاسبه ساده مجموع کاتیونها یا بارهای مثبت جیره (سدیم و پتاسیم) منهای بارهای منفی جیره یا آنیونها (کلر و گوگرد) است.
(کلر + گوگرد) – (پتاسیم + سدیم)
این معروفترین معادله محاسبه DCAD است، اما معادلات دیگری هم هستند که گوگرد را در نظر نمیگیرند. به همین خاطر مهم است بدانیم که از چه معادلهای برای محاسبه DCAD استفاده کردهایم.
چگونه اندازه گیری میشود؟
DCAD جیرهای صحیح، درست و مستمر تنها به وسیله آنالیز مواد خوراکی موجود در گله از مواد معدنی موجود در آنها انجام میگیرد.
چه اثری بر جیره دارد؟
DCAD ضرورتا جیره را به صورت مستقیم تحت تاثیر قرار نمیدهد، اما به شدت بر روی گاو اثرگذار است. DCAD هرچه قدر منفیتر باشد، گاو مجبور میشود تا اسیدوز ملایمی را تجربه کند، که در مراحل معینی از زندگی آنها مطلوب است (مثل 3 هفته پیش از زایش).
هرچه قدر DCAD مثبتتر شود، ظرفیت بافری خون گاو بیشتر میشود، که در گاوهای تازه زا و پرتولید مطلوب است.
DCAD چه کاری در جیره انجام میدهد؟
DCAD منفی باعث اسیدوز ملایم در گاو میشود که در دوره انتظار زایش مطلوب است. از این بابت که به دام کمک میکند کلسیم را از استخوانها برداشت کند و از تب شیر بالینی و تحت بالینی و نیز افت سیستم ایمنی جلوگیری کند. DCAD منفی 8 تا منفی 12 به ازای هر 100 گرم از جیره برای این گروه از گاوها توصیه میشود.
DCAD مثبت بافرهای خون را افزایش میدهد و برای گاوهای پس از زایش و وقتی که که گاو مقادیر زیادی اسید در شکمبه تولید میکند مورد نیاز است. هر چه شیر بیشتری انتظار دارید، DCAD باید بالاتر باشد.
توصیههای موجود برای گاوهای پر تولید بین 35+ تا 45+ میل اکی والان به ازای هر 100 گرم از جیره است. برای گاوهای اواسط دوره شیردهی تولیدکننده کمتر از 38/6 کیلوگرم بین 30+ تا 35+ و برای گاوهای کم تولید بین 25+ تا 30+ میباشد. تحقیقات نشان میدهد که DCAD بالاتر همچنین تولید ترکیبات شیر را همراه با بازده خوراک بهبود میدهد.