مدفوع آئینه شکمبه
مدفوع نشان دهنده وضعیت و عملکرد شکمبه و روده می باشد. گاوهای سالم مدفوع توده ای دارند.
مصرف RDP بیش از اندازه سبب شل شدن مدفوع در همه گروه ها می گردد. پس در هنگام استفاده از پروتئین محلول بالا باید جیره را بالانس کرد تا از افت تولید جلوگیری کرد.
گاوهایی که درگیر اسیدوز هستند مدفوع یکنواخت ندارند بخشی از مدفوع ها در بهاربند شل، برخی سفت و برخی معمولی هستند.
گاوهایی که درگیر اسیدوز هستند مدفوعشان براق (حاوی موکوس)، دارای حباب، شل، و دارای قطعات علوفه و غلات است.
عدم فعالیت مناسب میکروب های شکمبه، نبود مقدار مناسب پروتئین قابل تجزیه و عدم هم زمانی پروتئین و انرژی برای میکروب های شکمبه، سرعت عبور بالا در شکمبه در نتیجه نبود مت مناسب شکمبه سبب افزایش بروز اسیدوز میگردد.
باز هم تکرار میشود که مدفوع شل میتواند در نتیجه مصرف بالای RDP در جیره باشد (نمونه بارز این امر با مصرف یونجه تازه و سیلو تازه قابل مشاهده است).
اگر در وضعیتی هستید که با مدفوع نامناسب تولید خوبی دارید می توانید با مدیریت مدفوع وضعتی بهتری داشته باشید. چه بسا با کاهش مصرف خوراک همان مقدار شیر را تولید کنید که در نتیجه بازده خوراک بهبود میابد.
بهترین حالت مدفوع:
مدفوع گاوهای پر تولید باید به صورت خمیر اصلاح باشد و از لحاظ قوام مانند فرنی باشد که دارای 3-6 حلقه و ارتفاع حدود 4 سانتی متر باشد. که وسط آن حفره ای است. و قطعات خوراک بزرگتر از 0.64 سانتی متر در آن نباشد.
مدفوع اسیدوزی:
مدفوع گاوهای اسیدوزی شل، براق، دارای حباب، و قطعات فیبر و غلات است.
مهمترین شاخص در بهاربند اسیدوزی یکنواخت نبودن شکل مدفوع است که این امر نکته کلیدی تشخیص بروز اسیدوز در بهاربند و یا مصرف پروتئین محلول بالاست.
برای مثال گاوی دوشنبه وضعیت خوراک و مدفوع مطلوبی دارد.
سه شنبه درگیر اسیدوز می شود.
چهارشنبه تا جمعه مدفوع شل دارد .
به طور غریزی به علت مصرف فیبر بالا روز شنبه مدفوع سفت دارد.
وجود حباب در مدفوع: در نتیجه عبور ذرات خوراک از تخمیر شکمبه و تخمیر در روده بزرگ و درنتیجه تولید گاز در روده بزرگ در مدفوع حباب وجود دارد.
چرا مدفوع اسیدوزی شل است: وقتی اسیدوز ر میدهد بخشی از اسید لاکتیک از شکمبه فرار میکند و به روده میرسد و در نتیجه تخمیر در انتهای دستگاه گوارش نیز اسید تولید میشود که برای خنثی کردن این اسید ها روده آب جذب میکند که در نتیجه مدفوع شل میشود.
چرا مدفوع اسیدوزی دارای موکوس است: به علت تخمیر و تولید اسید در روده بزرگ بافت روده آسیب میبیند برای محافظت از اسید تولید شده روده موکوس ترشح میکند که این موکوس با مدفوع دفع و سبب براق شدن مدفوع میشود.
وجود غلات در مدفوع: میتواند به علت عدم توانایی میکروب ها برای هضم در شکمبه باشد. که این امر در نتیجه عدم همزمانی پروتئین قابل تجزیه و کربوهیدرات باشد. سرعت بالای عبور از شکمبه نیز در این امر تاثیر گذار است. توجه به تامین نشاسته با توجه به سرعت تخمیر مناسب و انتخاب توری مناسب در آسیاب بسیار دارای اهمیت است. نسبت جو و ذرت نیز در کاهش وجود غلات قابل مشاهده و یا نشاسته در مدفوع تاثیر گذار است.