گاوها و کلسیم
گاوها و کلسیم عنوان آخرین وبینار برگزار شده در سایت هوردز دیری من (Hoard’s Dairyman) است.
در این مقاله ما، نکات این وبینار را ذکرکرده ایم. این وبینار توسط دکتر اوتزل ارائه شد که بیش از 30 سال است بر روی کلسیم کار می کند. بدیهی است که این وبینار شامل مواردی بوده است که نمی توان آن را در قالب این مقاله وارد نمود.
– توازن منفی کلسیم تا 3 ماه پس از شیردهی ادامه دارد.
– خط قرمز هیپوکلسیمی 8/6 میلی گرم در دسی لیتر از سرم خون است. این رقم با آنچه تا الان باورها بر آن بوده (8 میلی گرم) است فرق دارد.
– شیوع هایپوکلسیمی تحت بالینی بسیار بالاست. بیش از 50 درصد گاوهای شکم 2 و بالاتر حتی با تغذیه نمک های آنیونی دچار هایپوکلسیمی تحت بالینی می شوند. این نشان می دهد که تنها با راهکارهای تغذیه ای نمی توان از آن پیش گیری نمود.
– علاوه بر اثراتی که هیپوکلسیمی بر روی کاهش ماده خشک مصرفی، افزایش کتوز، جابجایی شیردان و کاهش تولید دارد، همچنین موجب افزایش کورتیزول می شود که به نوبه خود عملکرد سیستم ایمنی (کاهش غلظت نوتروفیل ها و عملکرد آنها) را مختل می کند و می تواند موجب بروز بیماری های ثانویه مثل متریت گردد.
– گاوهای با مشکلات زایمانی (سخت زایی، مرده زایی، دو قلو زایی) هایپوکلسیمی بیشتری دارند.
– در این وبینار دکتر اوتزل سوالی مطرح کردند که «به نظر شما بهترین راهکار برای مقابله با هایپوکلسیمی تحت بالینی در دامداری ها چیست؟». از بین گزینه های موجود شرکت کنندگان به این رای دادند که ما باید ترکیبی از راهکارهای تغذیه ای (استفاده از نمک های آنیونی و منیزیم بالا) را همراه با نوشیدنی های کلسیم برای گاوها استفاده کنیم.
– منیزیم برای ترشح پاراتورمون و نیز سنتز ویتامین D مورد نیاز است. در گاوهای پابه زا تقریبا 30 تا 50 گرم منیزیم در روز نیاز است.
– گاوهای لنگشی زایمان کرده نسبت به گاوهای سالم زایمان کرده، از خورانیدن کلسیم سود بیشتری می برند و نرخ بروز مشکلات سلامتی در آنها کمتر می شود. چنین الگویی برای گاوهای پرتولید نیز صادق است است. یعنی گاوهایی که در دوره شیردهی قبلی پر تولیدتر بودند از خورانیدن نوشیدنی های کلسیمی بیشتر بهره می برند.
-دکتر اوتزل همچنین این سوال را پرسیدند که کدام منبع نوشیدنی کلسیم از همه بهتر است: کلرید کلسیم، پروپیونات کلسیم یا کربنات کلسیم. بیشتر شرکت کنندگان به پروپونات کلسیم رای دادند. ولی نظر خود دکتر اوتزل استفاده از کلسیم کلراید بود. ولی در خورانیدن آن باید دقت لازم را مبذول داشت چرا که احتتمال ورود (استشاق) آن به دستگاه تنفسی وجود دارد.
– دکتر اوتزل بیان کرد که حدودا 12 ساعت پس از تزریق وریدی کلسیم به گاوهای تب شیری باید از نوشیدنی های کلسیمی استفاده کنیم.
امید است که این نکات مورد استفاده شما دامداران عزیز قرار بگیرد.