فراهمی آب تمیزبرای گاوها اهمیت زیادی دارد. در هر لحظه باید 20 درصد از گاوها از آخور بتوانند آب بنوشند.
دکتراحسان محجوبی، 22 اردیبهشت 95
گاوهای شیری نیازمند مقادیر زیادی آب هستند، که از طریق آب مصرفی و رطوبت موجود در خوراک تامین می شود. عوامل اصلی موثر بر آب مصرفی عبارتند: 1) ماده خشک مصرفی، 2) سطح تولید شیر، 3) ماده خشک جیره، 4) دما و محیط، و 5) سدیم مصرفی. معادلات متعددی برای پیش بینی آب مصرفی وجود دارند که شاید معتبرترین آنها مربوط به NRC 2001 است.
هنگام طراحی فارم جدید، باید حواسمان به ظرفیت آب مصرفی و طراحی آخورها باشد. یک وب سایت عالی در زمینه آب مصرفی وب سایت زیر می باشد:
WWW.WaterForCows.com
این وب سایت هم معادله NRC را مورد استفاده قرارمی دهد.
پیک آب مصرفی معمولا با خوراک دادن و شیردادن مرتبط است. خوارک و آب باید نزدیک هم قرار بگیرند تا مصرف آب و خوراک را ترغیب کند. گاوهای موجود در استال ها حدود 14 بار در روز آب می نوشند در حالی که در بهاربندها 7 بار در روز آب مینوشند. بیشتر آب در ساعات روز و روشنایی هوا مصرف میشود و میزان آب مصرفی در هر وعده حدود 15 لیتر است.
گاوها مقدار زیادی آب را به سرعت می نوشند و سیستم های آبخوری در دام باید با این نیاز متناسب باشند. برای مثال، 6 راس دام در آب خوری با هم 7/6 تا 15/2 لیتر آب در دقیقه مصرف می کنند. بنابراین در یک دقیقه همه آنها حدود 47 تا 91 لیتر آب می نوشند. بهترین آبخوری ها می توانند 125 لیتر در دقیقه آب وارد آبخوری کنند.
اثرات متقابل اجتماعی و غلبه ممکن است نقش زیادی در تعیین توانایی گاوها به خوردن آب داشته باشد. در گاوداری هایی که آبخوری کاسه ای مشترک دارند، ممکن است گاوهای تحت سلطه آب کمتری بخورند و در نتیجه تولید کمتری داشته باشند.
به طور کلی حداقل 20 درصد از گاوها در گروه باید قادر باشند در یک لحظه سر آبخوری حاضر باشند و آب بنوشند. محیط آبخوری باید حداقل 5 سانتی متر به ازای هر راس باشد، ولی ترجیحا باید 10 تا 12 ساتی متر به ازای هر راس باشد. تحقیقات اخیر دانشگاه گوئلف نشان می دهد که در آبخوری هایی که به ازای هر راس از 4 تا 12 سانتی متر فضا دارند، تولید شیر به ازای هر 2/5 سانتی متر فضای آبخوری، به اندازه 900 گرم افزایش می یابد.
مطالعات انجام شده در دانشگاه کانزاس نشان داد که در اصطبل های فری استال آبخوری موجود در راهروی وسطی نسبت به بقیه آبخوری های در ابتدا یا انتهای اصطبل به دفعات بسیار بسیار بیشتری مورد استفاده قرار می گیرد. رتبه دوم مربوط به آبخوری موجود در درب خورجی است و رتبه آخر، متعلق به آبخوری موجود در انتهای بسته فری استال ها می باشد. پس باید هنگام طراحی اصطبل های فری استال به این نکته ها توجه بیشتری داشته باشیم و به فراهمی فضای آبخوری و عرض آبخوری راهروی وسطی اصطبل های فری استال نگاه ویژه ای داشته باشیم.
نکته کلیدی این است که آب مهمترین ماده مغذی موردنیاز گاوهای شیری است و ما باید مطمئن شویم که آنها دسترسی مستمر به آب تمیز دارند؛ در سیستمی که رفتار نوشیدن طبیعی و مصرف آب را برای گاو امکان پذیر سازد.