6 اشتباهی که معمولا در ساختن خوراک TMR رخ می‌دهد!

6 اشتباهی که معمولا در ساختن خوراک TMR رخ می‌دهد!

آیا تا به حال فکر کرده‌اید که عملیات خوراک TMR شما با چه مشکلاتی مواجه می‌شود؟ دراین مقاله سعی داریم به چند نکته عملی و کاربردی در ساخت TMR اشاره کنیم.

1- تغییر مقدار خوراک ریخته شده در میکسر:

وقتی که گاوهای شما خوراک مصرفی‌شان از مقداری که شما پیش‌بینی کرده‌اید کمتر است، لاجرم شما باید مقدار خوراک ریخته شده را کم کنید. اما، بسیاری از دامداران اقدام به کم کردن بخش علوفه‌ای جیره کرده و مقدار کنسانتره را تغییر نمی‌دهند. این امر منجر به کاهش الیاف موثر در جیره و در نتیجه اسیدوز، لنگش و سایر بیماری‌های متابولیکی می‌گردد. مهم است که در هنگام تغییر مقدار خوراک ریحته شده در میکسر، تمام بخش‌های جیره (علوفه، غلات، پروتئین، مواد معدنی و ویتامینه) را به یک نسبت کاهش دهید.

2- اشتباه در زمان لازم برای مخلوط کردن:

برای بیشتر فیدرها زمان لازم برای میکس کردن بین 3 تا 10 دقیقه است، اما برخی افراد (به ویژه تازه کارها) به مدت 15 تا 20 دقیقه TMR را میکس می‌کنند. نتیجه خالص این عمل پودر شدن جیره و از بین رفتن فیبر موثر است که پیامد آن را به خوبی می‌دانیم. اگر شما عمدتاً از علوفه خشک در جیره استفاده می‌کنید پس زمان میکس کردن باید بیشتر باشد نسبت به وقتی که بیشتر بخش علوفه‌ای جیره‌ی شما را ذرت سیلو شده تشکیل می‌دهد. اختصاص زمان کافی میکس کردن متناسب با شرایط گامی مهم برای هر مزرعه است.

3- اشتباه در مخلوط کردن:

زمانی رخ می‌دهد که جیره‌ی داده شده با جیره‌ی روی کاغذ (یا ارائه شده توسط متخصص تغذیه) متفاوت است. برای اینکه به این موضوع پی ببریم بعد از ریختن خوراک در آخور، از بخش‌های متفاوت آخور نمونه برداشته و آن‌ها را با هم مخلوط می‌کنیم و برای آنالیز به آزمایشگاه می‌فرستیم. تفاوت در مقدار داده شده و مقدار روی کاغذ میزان خطای ما را نشان می‌دهد. اشتباه دیگر در این بخش، نداشتن ترازو یا باسکول مناسب است. بسیار دیده شده در دامداری‌ها که از مقیاس بیل تراکتور یا هر چیزی دیگر به عنوان مقیاس استفاده می‌کنند!!! این مورد باعث بروز بسیاری از خطاها می‌گردد. ترازوها هم باید چند هفته یکبار بررسی شوند چرا که احتمال خطا در آن‌ها وجود دارد.

4- تغذیه آزاد علوفه:

همه می‌دانند که تغذیه‌ی علوفه باعث تحریک نشخوار می‌شود، اما علوفه‌ی سرک باعث بر هم خوردن توازن مواد خوراکی خورده شده می‌گردد چون برخی از گاوها عاشق علف خشک هستند و فقط خوردن علف خشک موجب دریافت انرژی، پروتئین و مواد معدنی-ویتامینه کمتر می‌گردد. برخی دیگر نیز به TMR علاقه دارند و به علوفه لب نمی‌زنند. اطمینان حاصل کنید که مواد خوراکی به میزان متوازن به همه‌ی گله داده می‌شود!

5- سرک دادن برخی اقلام کنسانتره:

برخی از دامداران تصور می‌کنند که TMR نمی‌تواند نیازهای پروتئین یا کنسانتره‌ی یه گاو پرتولید را تامین کند و به همین خاطر شروع به سرک دادن این اقلام می‌کنند. ولی در نهایت این سیستم باعث برهم خوردن توازن TMR شده و به دام لطمه می‌زند. TMR متوازن شده برای گاوهای پرتولید بهترین گزینه است و از جابجایی شیردان، اسیدوز و سایر ناهنجاری‌ها جلوگیری می‌کند. سرک دادن ضروری نیست. آنچه اهمیت دارد آماده کردن TMR مطلوب و با کیفیت است.

6- آنایز ماده خشک مواد خوراکی پر رطوبت:

بیشتر دامداران از آنالیز کردن مواد پر رطوبت جیره مثل ذرت سیلو شده سر باز می‌زنند یا با آن تکراری که باید اندازه‌گیری کنند، انجام نمی‌دهند. این مسئله موجب می‌شود که در برخی موارد دام را بیش از حد و در بیشتر موارد کمتر از حد تغذیه کنیم. در بسیاری از دامداری‌های بسیار بزرگ ایالات متحده علوفه به طور روزانه چک می‌شود و در دامداری‌های کوچک هفته‌ای یکبار کافی است.

دکتر احسان محجوبی 1 آذر 92

کلمات کلیدی:
نوشتهٔ پیشین
10 نکته منحصر به فرد برای مشاوران گله ها
نوشتهٔ بعدی
6 هدف مالی در موفقیت بلند مدت دامداری
10 نکته منحصر به فرد برای مشاوران گله ها
6 هدف مالی در موفقیت بلند مدت دامداری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید