۷ نکته جهت کنترل تنش سرمایی
با سرد شدن هوا، گاوها برای گرم نگه داشتن بدن به انرژی نگهداری بیشتری نیاز پیدا میکنند. گاوها به طور طبیعی میتوانند با رشد پوشش زمستانی ضخیم و متراکم در برابر هوای سرد مقاومت کنند، اما این کار به زمان نیاز دارد. نحوه نگهداری، بستر و محیط در این زمان نقش حائز اهمیتی دارد. به عنوان مثال، گاوها ممکن است در بهاربندهای فری استال، انرژی کمتری در مقایسه با فضای باز از دست دهند. وزارت کشاورزی انتاریو در کانادا گزارش کرد که تنش سرمایی بسته به شرایط پوشش بدن در دمای بین 0 تا 7 درجه سانتیگراد شروع میشود.
تأثیر تنش سرمایی بر متابولیسم و تولید شیر
تغییرات بیولوژیکی عمدهای در دمای سرد رخ میدهد:
• با کاهش دمای هوا، انرژی نگهداری مورد نیاز گاو بهمنظور حفظ دمای بدن 10 درصد افزایش مییابد. سرمای باد این شرایط را شدیدتر میکند و بدن دام به انرژی بیشتری نیاز دارد. ماده خشک مصرفی در زیر نقطه انجماد، معمولاً بین 5 تا 10 درصد برای دستیابی به انرژی جیره افزایش مییابد.
• مصرف آب در هوای سرد کاهش مییابد.
• با تغییر در تقسیم انرژی و کاهش بالقوه مصرف آب، در نهایت میانگین تولید شیر کاهش مییابد. قابل توجه است که گاوهای شیری حتی در دمای حدود 5- درجه به حفظ تولید شیر خود ادامه خواهند داد. البته برای حفظ گرمای بدن و تولید شیر، گاوها با کاهش نمره وضعیت بدنی مواجه شدند.
توصیههای مدیریتی در فصل سرما
• استفاده از افزودنیهای خوراک: تغییرات جیره زمستانی و افزایش مصرف خوراک میتواند چالشهایی را در هضم موادمغذی ایجاد کند. در شرایط تنش سرمایی بهترین انتخاب استفاده از مخمر زنده مختص شکمبه مانند Saccharomyces cerevisiae CNCM I-1077 (LEVUCELL SC) – در تمام مراحل شیردهی برای کاهش خطر اسیدوز شکمبه تحت حاد (SARA) میباشد.
- کنترل علوفه سیلو شده و محتوی ماده خشک: اطمینان از نسبت مناسب علوفه به دانه
- مدیریت آخور: تشویق گاوها به مصرف خوراک
- تمیز نگهداشتن بستر
- کنترل تجهیزات گاوداری و جلوگیری از یخزدگی آنها
- کنترل آب مصرفی: چک کردن آب و جلوگیری از یخزدگی
- کنترل وضعیت بدنی گاوها
زمستان هر مشکلی به همراه بیاورد، این نکات میتواند به جبران ضررها، بهرهوری و محافظت از گله کمک کند.
ترجمه : سحر کریمی | دکتری تخصصی تغذیه دام