تنش اکسیداتیو در گاوهای شیری در دوره انتقال
گونه های اکسیژن واکنش پذیر (ROS) فراوان ترین رادیکال های آزاد (اکسیدانت) در سیستم بیولوژیکی هستند. این گونه ها از عوامل ایجاد کننده تنش اکسیداتیو در گاوهای شیری در دوره انتقال می باشند.
این گونه ها به طور طبیعی بصورت محصولات فرعی از متابولیسم سلولی (عمدتا در طول فسفریله شدن اکسیداتیو در داخل میتوکندری) تولید می شوند. این گونه ها نه تنها برای فرآیندهای فیزیولوژیکی مانند تکثیر و تمایز سلول ضروری هستند، بلکه یک نقش کلیدی در پاسخ ایمنی میزبان نیز بازی می کنند. بنابراین، ROS با فرآیند متابولیکی نرمال سلول ها در بدن انسان و نیز گاوهای شیری تولید می شود. جالب این که، ROS یک شمشیر دولبه است.
تحت شرایط طبیعی، وجود مکانیسم های آنتی اکسیدانت اندوژنوس مختلف می تواند به طور موثر ROS را خنثی کند تا از تجمع اش جلوگیری کند. بعلاوه، حالت پایدار ROS به سلول های ایمنی کمک می کند تا پاتوژن ها را بکشند، که این عمل برای سلامتی مفید است. اما، تجمع اضافی ROS (وقتی که احتیاجات انرژی بالا هستند یا کمبود آنتی اکسیدانت های اندوژنوس وجود دارد)، منجر به تنش اکسیداتیو خواهد شد. این ترکیبات برای اجزای پروتئین و چربی غشای سلول و DNA (بویژه سلول های ایمنی) مخرب هستند که باعث آسیب بافتی و کاهش پاسخ ایمنی می شود.
برای گاوهای شیری پرتولید، نیاز انرژی معمولا مدت کوتاهی بعد از زایمان در مقایسه با اواخر آبستنی دو برابر می شود. این مسئله سرعت متابولیکی بافت ها و اندام ها (مثل غده پستان، کبد، و ماهیچه ها) را که به تنش اکسیداتیو حساس تر هستند را افزایش می دهد. اخیرا مطالعه ای تایید کرده است که هم ROS و هم شاخص تنش اکسیداتیو (نسبت ROS به کل ظرفیت آنتی اکسیدانت سرم) در دوره پس از زایش بالاتر از گاوهای شیری اواسط (4 تا 5 ماه) یا اواخر آبستنی هستند. ظرفیت آنتی اکسیدانت در طول پیک تولید کم تر از دیگر زمان ها است که احتمالا به خاطر تخلیه آنتی اکسیدانت های محلول در چربی بوسیله شیر و مصرف بوسیله ROS است.
برخی از ویتامین ها (مثل A، E و C) و مواد معدنی کم مصرف (مثل سلنیوم، مس و روی) برای بهبود سیستم دفاعی آنتی اکسیدانت مورد نیاز هستند. مطالعات نشان می دهد که ویتامین E و A سرم به طور چشم گیری حول و حوش زمان زایمان کاهش می یابند که حداقل تا حدودی به خاطر چالش افزایش یافته اکسیدانت است. اکثر مطالعات دریافتند که در گاوهای تغذیه شده با ویتامین E یا سلنیوم، وضعیت اکسیداتیو بهبود یافت و عملکرد سلول ایمنی در مواجه با چالش پاتوژن افزایش یافت. در حالی که گاوهای با غلظت پایین ویتامین A و E پس از زایش به بیماری عفونی شامل ورم پستان، متریت و نیز جفت ماندگی مستعد تر هستند. بنابراین این ارزشمند است که بررسی کنیم که آیا جیره های close up و تازه زا مقادیر کافی مکمل ویتامین ها (بویژه A، E) و مواد معدنی کم مصرف (بویژه سلنیوم، روی و مس) دارند یا نه. اما، از خورانیدن مکمل بیش از حد هم باید همچنین اجتناب بشود. زیرا ممکن است مکمل کار نکند و یا حتی اثرات عکس داشته باشد.
فاکتورهای دیگری هم ممکن است وضعیت اکسیداتیو را در طول دوره انتقال تحت تاثیر قرار بدهند. گاوهای چاق به دلیل پراکسیداسیون چربی بیشتر پس از زایش به تنش اکسیداتیو حساس تر هستند.